La bateria

La bateria, present en l'automòbil des dels primers temps, és el magatzem d'electricitat amb múltiples aplicacions al cotxe.En els vehicles actuals té una funció important, ja que mantenir sempre el corrent necessari  per abastir tots els aparells electrònics, és vital i és la bateria l'encarregada de fer-ho. Sempre, quan dubtem d'una bateria, fem una comprovació de la mateixa amb un tester especial "MIDTRONICS" molt fiable, original dels USA i comprovem el funcionament del sistema de càrrega de l'alternador del vehicle.   

En els vehicles d'última generació, aquesta comprovació la fa el mateix sistema electrònic del cotxe.

Si cal carregar la bateria amb freqüència, comprovem si el sistema elèctric té alguna petita descàrrega paràsita.

 ----------------------------

Atenció !   Els gasos que desprèn la bateria són molt inflamables, compte de produir xispes o flames.

No fumeu. Hi ha perill d'explossió.

L'àcid que conté la bateria és molt corrosiu, si us toca la pell, cal rentar-vos de seguida amb aigua a raig d'aixeta durant una bona estona , una solució de carbonat sòdic amb aigua es un antidot de l'àcid.

 Cal anar al metge.

-------------------------

El cotxe no s'engega per bateria baixa.                     

El cotxe ( B)  fig 1, no s'engega perquè  té la bateria descarregada. Què hem de fer ? Doncs avisar la grua o fer el que expliquem a continuació.  Cal tenir un altre cotxe ( A ) amb la bateria d'igual voltatge  ( el més corrent és 12 volts )  i un joc de cables d'emergència ( Fig. 2 ).

Poseu els cotxes un al costat de l'altre( Fig. 1 ), i connecteu el cable vermell ( Fig. 3 ) al positiu del cotxe  A   ( té el signe + i és de color vermell ) amb el born també positiu +del cotxe B. Uniu després el born negatiu del cotxe A  amb  un lloc metal·lic del motor del cotxe B, preferentment net ( no sobre pintures, plàstics o llocs molt engreixats )

( Fig. 4 ).  Engegueu el motor del cotxe A i manteniu-lo accelerat ( 1500 voltes ) durant 5 minuts perquè es carregui la bateria del cotxe B. Pareu el motor i desconnecteu el cable que hem connectat al motor del cotxe B, Si la bateria és bona, ja podrà engegar el motor, però si està morta no engegarà ni els llums del cotxe. Cal canviar-la "in situ" o avisar la grua. Si la bateria del cotxe B és capaç d'encendre els llums, vol dir què no està morta, llavors tornem a connectar-ho tot i engeguem el motor del cotxe B, el seu alternador recuperarà la bateria.

 És bo carregar la bateria del tot, amb un carregador endollat a la xarxa.

A tenir en compte. Fer funcionar el cotxe amb una bateria morta, pot comportar la destrucció d' algun dels components electrònics del mateix.

No produïu xispes a prop de la bateria ! Els gasos que desprèn són molt inflamables i hi ha perill d'explossió amb la conseqüent projecció d' àcid sobre la pell o encara pitjor, sobre els ulls.

 És aconsellable portar ulleres de protecció.

 Si hi ha accident cal que us renteu bé de seguida a raig d'aixeta i després anar al metge.

_____________________________

Bateries última generació

Els  vehicles moderns equipats  amb el sistema  start&stop  portan una bateria especial.

Es pot millorar les prestacions de la bateria escollint la gamma AGM. Aquestes bateries amb la tecnologia de fibra de vidre absorbent són dissenyades per abastir d'energia els vehicles més exigents i d'última generació. Fabricades a prova de fuites inclús en cas de trencament, la tecnologia AGM dona tres vegades més de resistència que les bateries convencionals i resulta molt apropiada pels moderns sistemes "start&stop" i que carreguen la bateria pel sistema de frenada regenerativa. 

Les bateries EFB malgrat funcionar amb electròlit com les bateries convencionals s'han millorat per mediació d'additius en el procés de fabricació de les plaques i admeten una carrega superior i la tecnologia  start&stop, però no són aptes quan el vehicle disposa del sistema de recuperació d'energia generada per la  frenada regenerativa.

____________________________

Nosaltres reciclem.  Les bateries velles cal entregar-les a una empresa especialitzada.