Detecció de fuites en l'aire condicionat

Quan un equip d'aire condicionat s'ha de carregar de gas cada any, vol dir que té fuites. El gas que circula per l'interior (anomenat R134a i també el més actual R1234yf) normalment no deixa cap rastre en el lloc on fuita, cosa que fa difícil trobar per on s'escapa.

Després de més de 30 anys treballant amb sistemes d'aire condicionat en l'automòbil, hem arribat a la conclusió de que calen dos sistemes diferents per localitzar aquestes fuites, dos sistemes completament diferents però que es complementen entre ells:

El primer sistema consisteix en un additiu que introduïm dins el circuit de l'aire condicionat i que després amb l'ajuda d'una làmpara de llum ultravioleta i d'unes ulleres especials ens permet observar la fuita que apareix d'un color groc. Aquest sistema té alguns inconvenients:-hi ha sectors de la instal.lació d'aire condicionat que quedem amagats i no hi podem accedir amb la làmpara, com per exemple l'evaporador

Hi han algunes fuites que no deixen cap rastre groc!

El segon sistema és un detector de fuites electrònic fabricat als Estats Units per Inficon. És un aparell que el passem per tota la instal.lció de l'aire condicionat i quan detecta una fuita, pita. A diferència d'altres aparells semblants, aquest no té falses alarmes i ens permet treballar amb una gran fiabilitat. Pot accedir a indrets on l'anterior sistema no hi entra. Algunes fuites que són depenents de la pressió o de la temperatura no es manifesten amb aquest sistema i en canvi la làmpara de llum ultravioleta les localitza. És per això que deiem abans que els dos sistemes es complementen.